Πέμπτη 7 Αυγούστου 2008

Η φωνή του Oscar Wilde...

Όποιος έχει ασχοληθεί έστω και ελάχιστα με το έργο του μεγάλου Ιρλανδού συγγραφέα Oscar Wilde ή έχει διαβάσει μία βιογραφία του ή τέλος πάντων τον ενδιαφέρει η προσωπικότητά του θα έχει αντιληφθεί πως αναφέρεται συχνά ότι, εκτός από το κορυφαίο λογοτεχνικό του ύφος, την ιδιορρυθμία και τις απόψεις του, διέθετε και μία φωνή που έκανε τους ακροατές να πάλλονται στον ρυθμό της. Προσωπικά, όταν διάβαζα για τη φωνή του είχα ιδιαίτερα εξημμένη φαντασία για το πώς μπορεί να ήταν. Σχετικά πρόσφατα, υποτίθεται ότι ανακαλύφτηκε μία μπομπίνα στην οποία ο Oscar Wilde μαγνητοφώνησε τη φωνή του απαγγέλλοντας δύο στροφές από το περίφημο ποιητικό του έργο «Η Μπαλάντα της Φυλακής Reading» («The Ballad of Reading Gaol») σε μία έκθεση στην γαλλική πρωτεύουσα. Πολλοί επιστημονικοί αναλυτές ισχυρίζονταν ότι πράγματι η φωνή ανήκει στον συγγραφέα, αλλά δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο. Οπότε κάλεσαν τον ένα γιο του Wilde, τον Vivian για να διαπιστώσουν εάν εν τέλει επρόκειτο για τη φωνή του. Ο Vivian την αναγνώρισε τότε, αλλά λίγο καιρό μετά δήλωσε πώς δεν ήταν τόσο σίγουρος, πιθανόν για να μην εκμεταλλευτούν την φωνή του πατέρα του σαν ένα άκρως εμπορεύσιμο είδος. Η ηχογράφηση είναι μαγνητική (κάτι που σημαίνει πολύ κακής ποιότητας), αλλά είναι αυθεντική 100% όσον αφορά την εποχή που μαγνητοφωνήθηκε και ταιριάζει με την εποχή που ο συγγραφέας βρισκόταν στο Παρίσι και μάλιστα τότε που είχε επισκεφτεί την έκθεση. Όποιος αποφασίσει να την ακούσει θα διαπιστώσει το στόμφο του συγγραφέα και μία άκρως γοητευτική φωνή. Παρουσιάζει ενδιαφέρον, ακόμα κι αν δεν πρόκειται για την δική του φωνή. Οι στροφές που διαβάζει είναι οι εξής:

In Reading gaol by Reading town
There is a pit of shame,
And in it lies a wretched man
Eaten by teeth of flame,
In a burning winding-sheet he lies,
And his grave has got no name.

(And there, till Christ call forth the dead,
In silence let him lie:
παραλείπεται)

No need to waste the foolish tear,
Or heave the windy sigh:
The man had killed the thing he loved,
And so he had to die.

12 σχόλια:

aKanonisti είπε...

Α Π Ι Σ Τ Ε Υ Τ Ο !!!!!!!!!
Με τρέλλανες....

Κρίμα να μην είναι καθαρή η ηχογράφιση.. αλλά πάλι είναι μαγική αίσθηση να τον ακούει κανείς έστω και έτσι...

Ευχαριστωωωωωωω!!!!

L' Aesthete Soleil είπε...

Ο Oscar Wilde είναι ο πλέον αγαπημένος μου συγγραφέας (ξέρεις κάδρα, ποιήματα τυπωμένα σε ιταλικές περγαμηνές, μεταξοτυπίες κλπ.) Φαντάσου τη συγκίνησή μου όταν ανακάλυψα αυτό το καταπληκτικό βιντεάκι. Στον μήνα του μέλιτος (στο Παρίσι) και βέβαια θα πάω στον τάφο του στο Pére Lachaise. Πάνω του έχει εκατοντάδες χείλη από κραγιόν. Λατρεμένος από γυναίκες και άνδρες...
p.s. Παρακαλώωωωωωωωωω!

manetarius είπε...

Γειά σου soleil!
:((( Βιντεάκι είν' αυτό; Δεν μπορώ να το δω..θα επιστρέψω άλλη ώρα!
Κι έχω μια αγωνία..

L' Aesthete Soleil είπε...

Η άνω παράθεση είναι φωτογραφία. Το βιντεάκι βρίσκεται στο τέλος της ανάρτησης. In case you didn't notice :-)

Ιμμαήλ είπε...

Άν και είμαι άσχετη με την ξενόγλωσση ποίηση και έρχομαι σε επαφή μαζί της μόνο μέσα απο τις εμπειρίες αυτών που την αγαπούν, οι στίχοι του Όσκαρ μου αρέσαν πολύ. Δυστυχώς ο υπολογιστής που χρησιμοποιώ δεν έχει ηχεία, οπότε ανανεώνω το ραντεβού με την φωνή για αργότερα.
Καλώς σε βρήκα!!
Καλησπέρα με μπόλικες μπουκίτσες απο κυρήθρα.

L' Aesthete Soleil είπε...

Καλησπέρα Ιμμαήλ.

ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ είπε...

Οι μεγαλες προσωπικοτητες του ανθρωπινου ειδους παντα προκαλουσαν αναμικτα και ακραιως αντιφατικα συναισθηματα κι αντιδρασεις!

Δεν ξερω αν ειστε ενημερος (τι ρωταω ο αφελης ε;) για μια ταινια με θεμα τη ζωη του

http://www.imdb.com/title/tt0120514/

Προσωπικα μου αρεσε αρκετα!

Σημειωτεον σας απαντησα και στο τελευταιο σας σχολιο!

Μετα τιμης,

Πυγμαλιων.

L' Aesthete Soleil είπε...

Σας απάντησα κι εγώ. Έχετε και το e-mail μου. Την ταινία φυσικά και την ξέρω και την έχω και σε dvd. Ονομάζεται "Wilde" και πρωταγωνιστεί ο εκπληκτικός ηθοποιός της βρετανικής σκηνής Stephen Fry. Περιγράφεται η ζωή του από την εποχή που άρχισε τις διαλέξεις περί αισθητισμού στην Αμερική μέχρι την αποφυλάκισή του. Συγκλονιστική ταινία, πιστότατη στην ιστορική αλήθεια. Συμφωνώ με το αρχικό σας σχόλιο, αν και στην περίπτωση του Wilde δεν αμφισβητείται, τουλάχιστον, η καλλιτεχνική του αξία.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ εντυπωσιακό !!!!!!!!!!!

Για τον Wilde τι να πω??? κάθε ανάγνωση των χιλιοδιαβασμένων κειμένων του μου αφήνει μια καινούργια συγκίνηση, μου φέρνει μια καινούργια ανακάλυψη, με πάει κάθε φορά αλλού και με αφήνει πολύ καιρό!!!

L' Aesthete Soleil είπε...

Μιλάς σε έναν που σε καταλαβαίνει απόλυτα. Ευχαριστώ για την επίσκεψη...

Ανώνυμος είπε...

θα την επαναλάβω (την επίσκεψη) :)

δεν έχω πολύ χρόνο αυτή την εποχή, αλλά από τα λίγα που διάβασα , βρίσκω πολλές απόψεις οικείες :)

L' Aesthete Soleil είπε...

thanks anyway