Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008

Απάνθρωπη τέχνη υφίσταται;

Σε έκθεση της bienarte, ένας "καλλιτέχνης" ονόματι Guillermo Vargas, o επονομαζόμενος "Habacuc", παρουσίασε ένα "καλλιτεχνικό" έργο, απάνθρωπο και βάναυσο. Μάζεψε ένα αδέσποτο σκυλί από τους δρόμους, το έδεσε με ένα κοντό σκοινί και το άφησε μέχρι να πεθάνει χωρίς καμία φροντίδα. Καθόλου τάισμα, καθόλου πότισμα. Μάλιστα απαγόρευσε σε μερικούς ανθρώπους να του δώσουν τροφή και νερό. Τελικά το σκυλί, όπως ήταν φυσικό ψόφησε αβοήθητο. Στην προσεχή bienarte δήλωσε ότι θα το ξανακάνει. Η bienarte βράβευσε το "έργο" του με το πρώτο βραβείο, τον υποστήριξε και τού έδωσε την άδεια θεωρώντας πώς το δημιούργημά του ήταν τέχνη. Σε όσους διαβάσουν την παρούσα ανάρτηση, τους θερμοπαρακαλώ να υπογράψουν κατά της άδειας που παραχωρήθηκε στον ελεεινό Habacuc που δηλώνει καλλιτέχνης. H διεύθυνση για τη συγκέντρωση υπογραφών είναι η εξής: http://www.PetitionOnline.com/13031953/ Επίσης εμφανίζεται στο τέλος του μικρού video.
Υ.Γ. Ο ίδιος ο "καλλιτέχνης" δήλωσε ότι δεν ένιωσε καμία τύψη γιατί το σκυλί θα πέθαινε ούτως ή άλλως στους δρόμους! Και ότι με αυτόν τον τρόπο δήλωνε το πρόβλημα των αδέσποτων!

17 σχόλια:

aKanonisti είπε...

Εγώ άκουσα πως ήταν στημένο το όλο εγχείρημα... και πως το σκυλί δεν πέθανε απλά ναρκώθηκε..
και πως το τάιζαν κρυφά...
Νομίζω πως πρέπει να ψάξετε... λίγο παραπάνω...
εγώ δεν είχα τον χρόνο...
και επαναπαυθηκα με την διάψευση..
διότι αν ισχύουν αυτά... θα έπρεπε να τον εκτελέσουν με τον ίδιο τρόπο...
:-)

L' Aesthete Soleil είπε...

H bienarte παραμένει ανοιχτή 24 ώρες το 24ωρο. Κανένας δεν είδε να ταϊζεται το σκυλί. Και στις μέρες που παρέμεινε εκεί αδυνάτισε 4 κιλά. Το site για τις υπογραφές είναι το ίδιο που αγωνίζεται σε παγκόσμια κλίμακα ενάντια στην κινεζική και παγκόσμια βαναυσότητα και τουλάχιστον μπορεί να θεωρηθεί πιο έγκυρο, απ' ό,τι μία ανακοίνωση κατόπιν εορτής για να μην υπάρξουν περαιτέρω αντιδράσεις. Εξάλλου μία υπογραφή δεν απαιτεί πάνω από 3-4 λεπτά.

L' Aesthete Soleil είπε...

Να συμπληρώσω ότι σε συνέντευξή του ο Habacuc δήλωσε ότι θα πέθαινε ούτως ή άλλως, όπως έγραψα και στην ανάρτηση. Οπότε και ψευδές να είναι το γεγονός και να έγινε για διαφημιστικούς λόγους (αν και εκατοντάδες επισκέπτες της έκθεσης ανάρτησαν στα blogs τους ότι το σκυλί υπέφερε) είναι και προκλητικό και κατακριτέο.

Ιμμαήλ είπε...

Εγώ προτείνω να δέσουμε αυτόν σε ένα σκοινί, να τον αφήσουμε να λιμοκτονήσει και μετά να αυτοχαρακτηριστούμε καλλιτέχνες, αφού βέβαια θάψουμε τους κριτές μαζί με το βραβείο τους γιατί τι να δείξουν τέτοια ταπεινά βραβεία μπροστά σε τέτοιες μεγαλοφυίες!
Και καλά αυτοί, το κοινό γιατί δεν έκανε κάτι??
Ντροπή.Έτσι απλά.

L' Aesthete Soleil είπε...

Οι πιο επιφανείς προσωπικότητες θαύμασαν το έργο. Όσοι θέλησαν να φροντίσουν το άτυχο ζώο θεωρήθηκαν ανεπιθύμητοι και εκατοντάδες κόσμου διαδήλωσαν απ' έξω. Είναι μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις που θα υποστήριζα να κάνουν την έκθεση γυαλιά - καρφιά. Και μία έκκληση. Μην ξεχνάτε τις υπογραφές!

mahler76 είπε...

Συνηθίζουμε να λέμε πως η τέχνη δεν έχει όρια αλλά στην πραγματικότητα έχει. Και ο συγκεκριμένος "καλλιτέχνης" τα έχει ξεπεράσει εντελώς.

Spy είπε...

Έχω διαβάσει για αυτήν την είδηση εδώ και αρκετό καιρό και σιχτιρίζω αν και προβληματίζομαι αρκετά με αυτά που είπε η akanonisti. Eίναι πάρα πολύ πιθανόν να είναι αλήθεια μιας και το marketing ξεπερνά πολλά όρια τελευταίως. Aκόμαι και οι κραυγές του κόσμου, και οι διαδηλώσεις ευνοούν τη φήμη και την αξάπλωσή της. Θυμηθείτε τι γινόταν εδώ, όταν παίχτηκαν ταινίες όπως ο "Tελευταίος Πειρασμός" ή "Tα Πάθη του Xριστού". Σαφώς και ήταν πιο γραφικά τα πράγματα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν να μειωθούν τα εισητήρια, μάλλον το αντίθετο θα έλεγα. Στο παιχνίδι των εντυπώσεων (με μεγάλα ρίσκα προφανώς) πρέπει να ήταν και οι δηλώσεις του "καλλιτέχνη".

Σε κάθε περίπτωση, και η απόπειρα και μόνο παρουσίασης τέτοιου θεάματος είναι κατακριτέα, και για να γίνω και λίγο πιο hardcore θα συμφωνήσω με την πρόταση της "ιμμαήλ"

Ανώνυμος είπε...

Ο όρος "τέχνη" δεν αποτελεί άλλοθι, όπως και δεν αποτελεί άλλοθι ο όρος "κειμενογραφία". Η ιδεολογία του δογματικού φιλελευθερισμού - ξεκίνησε από τη φιλελεύθερη δεξιά, ίσως με κυριότερο εκφραστή τον Karl Popper, αλλά πλέον εξίσου ή και περισσότερο την εγκολπώνεται η αριστερά - έχει αναγάγει την έννοια "τέχνη" σε ένα τοτέμ, σε ένα σύγχρονο υποκατάστατο της θρησκείας, το οποίο κανείς δεν δικαιούται να θίξει. Ίσως από αντίδραση στη στρατευμένη τέχνη του παρελθόντος. Τότε, όμως, βρίσκουν εδώ τη δικαίωσή τους ακόμα και οι πιο χυδαίες μορφές στρατευμένης τέχνης, πίσω από τις οποίες κρύβεται όχι μόνο η φτηνή προπαγάνδα, αλλά και η διαπόμπευση και ο θάνατος των καλλιτεχνών που δεν τις ασπάζονταν (βλ. πάμπολλους καλλιτέχνες της σοβιετικής περιόδου που κατηγορήθηκαν ως "φορμαλιστές" και αντίστοιχες περιπτώσεις στη μαοϊκή Κίνα).

Θα πω κάτι ακόμα για να δείξω τις αντιφάσεις των ιδεολόγων της απόλυτης καλλιτεχνικής, με ή χωρίς "", ελευθεριότητας: Τον δανό σκιτσογράφο που έκανε τα επίμαχα σκίτσα του Μωάμεθ αρνήθηκαν ουσιαστικά να τον υποστηρίξουν ή να δημοσιεύσουν τα σκίτσα του έντυπα που κατά τα άλλα θεωρούνται πρόμαχοι αυτής της θεώρησης της τέχνης. Και εδώ, στα καθ' ημάς (βλ. ενδεικτικά "Ελευθεροτυπία"). Και όλα αυτά με το επιχείρημα του σεβασμού των μουσουλμάνων (στην πραγματικότητα από φόβο, μήπως δουν τα γραφεία τους τιναγμένα στον αέρα, άσχετα αν δεν το λένε επειδή δεν είναι "πολιτικώς ορθό"). Φαντάζεσαι τα ίδια έντυπα να είχαν αρνηθεί να δημοσιεύσουν σκίτσα που ειρωνεύονταν τον Χριστό, για παράδειγμα, και τα οποία ενδεχομένως να είχαν προκαλέσει αντίστοιχο θόρυβο; Εννοείται ότι θα τα είχαν αναδημοσιεύσει επανειλημμένα.

Aura είπε...

Aυτός ας έκανε ότι ήθελε. Τρέλα πουλούσε..ο τρελός..
Οι υπόλοιποι όμως, πως το δέχτηκαν? Είναι απίστευτο.

Leviathan είπε...

an einai dinaton!!!!!!!i vlakeia exei xeperasei ka8e orio...simfono...na tou kanoun to idio kai na to onomasoun kai texni meta....

L' Aesthete Soleil είπε...

Καλημέρα σε όλους
@mahler 76
Συμφωνώ, και ιδίως στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται έμβια όντα.
@spy
Όπως και με το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη "Μ στην νιοστή", που από αντιδράσεις πούλησε τόσα αντίτυπα και έγινε και βουλευτής!
@μάρκο τ
Θα μου επιτρέψεις να μην ασπαστώ κάποια από αυτά που επισημαίνεις. Σε εξέφραση της ιδεολογίας του φιλελευθερισμού ο Karl Popper ποτέ δεν δήλωσε την υποστήριξή του σε τέτοιου είδους ακρότητες. Συμφωνώ με το δεύτερο σκέλος της πρώτης σου παραγράφου. Στην δεύτερη παράγραφό σου, θα έλεγα ότι δεν μπορώ να πάρω θέση. Η προσβολή συμβόλων (σημειωτέον ότι δεν είμαι καν θρησκευόμενος)είναι κατακριτέα, εφόσον θίγουν αυτόν που τα ασπάζεται. Μην ξεχνάς και τον πίνακα της εκσπερμάτισης πάνω στον σταυρό!
@aura
άξιο απορίας!
@leviathan
χαχα! ακραία θέση καθώς με αυτόν τον τρόπο επιδοκιμάζεις αυτό που κατηγορούμε. Αλλά δεν μπορώ να αρνηθώ ότι βλέποντας το βιντεάκι στο οποίο έδειχνε κάποιους Κινέζουνς να γδέρνουν ζωντανά ζώα δεν σκέφτηκα το ίδιο. Υποστήριζα τη θανάτωσή τους με τον ίδιο τρόπο και την υποστηρίζω ακόμα με θέρμη...

aKanonisti είπε...

Δεν καταλάβατε... αγαπητέ...
Πρώτα υπέγραψα... και μετά έμαθα για την διάψευση...
Μην εμπιστεύεστε τόσο πολή την συλλογή υπογραφών από κανέναν φορεά...
Δυστυχώς..παντού υπάρχουν ρεμάλια...

L' Aesthete Soleil είπε...

Αυτό είναι αλήθεια. Πολλές φορές δε φτάνουν εκεί που πρέπει. Αλλά όπως είπα 3 λεπτά δεν μου λείπουν.

George Tsitiridis είπε...

Τελικά έμαθε κανεις αν ήταν αλήθεια η ψέμα?
το βασάνιζαν το ζωντανό η οχι?

Απο την άλλη ειναι φοβερο οτι ακόμα ενας πόλεμος στην Ρωσία άρχισε..
Και εκει σκοτώνουν για την πλάκα τους ζωντανά πλάσματα έτσι για να κανουν το δικό τους παιχνίδι.
Και εγω υπέγραψα.. αλλά τελικά φτάνουν οι υπογραφές?
Μήπως θέλει και άλλα μέτρα?
Θα μου πεις και που διαδήλωσα... έφαγα 2 μερούλες αυτόφωρο.
Αθωώθηκα θα πεις.. αλλά....

L' Aesthete Soleil είπε...

Δε θα πω τίποτα. Τελικά είμαστε σε ελεύθερη χώρα; Μπορούμε να διαδηλώνουμε ή προωθείται εντόνως ο ωχαδερφισμός και ο κονφορμισμός;

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκιο για τον Karl Popper, ήταν υπερβολικό αυτό που έγραψα. Απλά, εκμεταλλεύονται κάποιοι τις ιδέες του περί "ανοιχτής κοινωνίας" για να προβάλουν την ανοχή των πάντων (και να μην ξεχνάμε ότι όταν μιλούσε ο Popper για ανοιχτή κοινωνία ο ολοκληρωτισμός ήταν μια απτή πραγματικότητα μέσα στην ίδια την Ευρώπη, στην καρδιά της). Ως προς την "ανοιχτή κοινωνία" είμαι ο τελευταίος που θα διαφωνούσα, όμως αυτό δεν σημαίνει ιεροποίηση της κάθε διεστραμμένης ιδέας ως δήθεν "έκφραση διαφορετικότητας".

Σωστό αυτό που λες για τα θρησκευτικά σύμβολα. Θα το θεωρούσα αδιανόητο να προσβάλω θρησκευτικό σύμβολο μουσουλμάνου, όχι από φόβο, αλλά από σεβασμό σ' αυτό που εκείνος θεωρεί ιερό. Άλλο η κριτική στάση ή και η απόρριψη, άλλο η προσβολή και η χλεύη. Σκέψου όμως για τον συγκεκριμένο πίνακα με τον σταυρό και την εκσερμάτυση (που είχε αναρτηθεί σε έκθεση επιχορηγούμενη από το κράτος): Θυμάσαι τί είχαν γράψει οι δημοσιογράφοι στις εφημερίδες και τί είχαν πει στα ραδιόφωνα; Όσοι καταδίκαζαν το έργο αμέσως έμπαιναν στην κατηγορία των γραφικών, μαζί με την κυρία Λουκά. Ακόμα θυμάμαι πόσο είχαν υποστηρίξει τον γελοίο πίνακα στο ραδιόφωνο του Σκάι ο Βασίλης Κουφόπουλος και η Χριστίνα Βίδου (αφού τα είπαν δημοσία, αναφέρω και τα ονόματά τους δημοσία) και πόσο είχαν ειρωνευτεί όσους αντιδρούσαν. Αντίστοιχη στάση είχαν κρατήσει και οι περισσότεροι δημοσιογράφοι και όσοι ακόμα δεν συμφωνούσαν είχαν σιωπήσει από φόβο μήπως χαρακτηριστούν "συνηρητικοί". Θα είχαν κάνει το ίδιο αν είχε προσβληθεί ένα σύμβολο του ισλάμ ή του βουδισμού στο όνομα της τέχνης; Ρητορικό το ερώτημα γιατί νομίζω ότι η απάντηση είναι προφανής. Εκεί θα είχαν λειτουργήσει τα αντανακλαστικά τους για τον σεβασμό της "διαφορετικότητας" και της "πολυπολιτισμικότητας"...Πέρα από τον φόβο, όπως είπα και προηγουμένως, μήπως δουν τα γραφεία τους τιναγμένα στον αέρα.

L' Aesthete Soleil είπε...

Όντως ήταν υπερβολικό αυτό που έγραψες για τον Popper. Τώρα, όσον αφορά τον πίνακα, δε θα έλεγα ότι με ενόχλησε ιδιαίτερα. Είπα ότι δεν είμαι θρησκευόμενος, ωστόσο, κατανοώ την οργή σου, την οργή της Λουκά και όλων των υπολοίπων που κρίθηκαν ως γραφικοί και οπισθοδρομικοί.