Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Για όσους λατρεύουν το φουά γκρα...

Δανείζομαι ένα χαρακτηριστικό άρθρο του blogger Ιωάννη Τσίρογλου (όνομα blog "kulturosupa" - τίτλος ανάρτησης: "Φουά γκρα - μία ατελείωτη φρίκη") στο οποίο περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο παρασκευάζεται το φουά γκρα. Από εδώ και κάτω το άρθρο ανήκει στον συγκεκριμένο blogger και μεταφέρθηκε στο δικό μου blog αυτούσιο.

Μέχρι να φτάσει στο πιάτο σαs...

Εκεί που σταματά η εκμετάλλευση και αρχίζει η παράνοια.

Φουά Γκρα είναι το συκώτι χήνας ή πάπιας, που έχει γίνει υπερτροφικό με εξαναγκαστικό τάϊσμα. Αυτό σημαίνει πως χώνουν ένα σωλήνα 20-30 εκ. στον οισοφάγο του ζώου και το ταΐζουν με το ζόρι βρασμένο καλαμπόκι με λίπος, προκειμένου να πετύχουν την υφή βουτύρου, που έχει το φουά γκρα.

Σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως π.χ. στην Αμερική, τη Γαλλία, τον Καναδά και την Ιταλία θεωρείται λιχουδιά. Ίσως, επειδή πολλοί δεν ξέρουν πώς έφτασε στο πιάτο τους. Πρόσφατα οι Global Action Network και Farm Sanctuary δημοσίευσαν βίντεο, που δείχνει με κρυφή κάμερα τις συνθήκες που επικρατούν στη φάρμα του μεγαλύτερου παραγωγού φουά γκρα στον Καναδά.

Για να δημιουργηθεί το τελικό προϊόν υπάρχουν τρεις φάσεις ανάπτυξης του ζώου.

ΥΣ. πάρτε μια βαθιά ανάσα για αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω...

1) Σε έναν χώρο ξεχωρίζουν τα αρσενικά από τα θηλυκά. Παίρνουν μόνο τα αρσενικά, μιας και τα θηλυκά έχουν πολύ ιστώδες συκώτι. Τα τελευταία, πετιούνται σε κάδους σκουπιδιών για να πεθάνουν. Στη συνέχεια τους κόβουν με ένα ψαλίδι το ράμφος (επειδή έχει την τάση να ξαναμεγαλώνει, δεν το κόβουν μόνο στην άκρη, αλλά βαθύτερα). Ταυτόχρονα γίνεται μια δεύτερη διαλογή και πολλά ακόμη μωρά-πάπιες πετιούνται (1000 περίπου κάθε εβδομάδα). Καθώς αυτά μεγαλώνουν, οι εργαζόμενοι εκεί διαλέγουν κάθε μέρα τα μικρότερα και τα σκοτώνουν επιτόπου με κλωτσιές ή αρπάζοντάς τα από τα πόδια και κοπανώντας τα στο πάτωμα. Ο θάνατος σπάνια είναι ακαριαίος αλλά πάντοτε επίπονος και βασανιστικός.
2) Στη δεύτερη φάση, 14 εβδομάδες αργότερα, οδηγούνται στο δωμάτιο εξαναγκαστικής πάχυνσης. Ακόμα και αυτός ο δρόμος είναι επίπονος, αφού οι εργαζόμενοι τα κλωτσούν τόσο δυνατά, ώστε αυτά πετάγονται αρκετά μέτρα μακριά.
Σε αυτό το δωμάτιο υπάρχουν κλουβιά για 1000 περίπου πάπιες. Το κλουβί είναι τόσο στενό, που το μόνο που προεξέχει είναι το κεφάλι. Τους τοποθετούν ένα σωλήνα μεταλλικό, 30 περίπου εκατοστών στον οισοφάγο και έτσι τους ταΐζουν μια πολύ λιπαρή και ανθυγιεινή τροφή με σκοπό να τους προκαλέσουν μια αρρώστια που προκαλεί πρήξιμο του συκωτιού. Πολλά ζώα μετά το τάϊσμα προσπαθούν να το φτύσουν, μάταια όμως. Ένα άλλο αποτέλεσμα του υπερτροφισμού τους είναι ότι σύντομα αποκτούν αναπνευστικό πρόβλημα, αφού με το πρήξιμο των εσωτερικών τους οργάνων πιέζονται οι πνεύμονες.
3) Τρίτη φάση: Έπειτα από 12-18 μέρες ακινητοποιημένα στην αναγκαστική πάχυνση, έρχεται η ώρα του σφαγείου. Κρεμασμένα ανάποδα σχηματίζουν αλυσίδα παραγωγής, στο τέλος της οποίας τους περιμένει το μαχαίρι του σφαγέα. Τούς κόβει το κεφάλι, ενώ αυτές χτυπιούνται από τον πόνο. Η αναισθησία είναι μόνο για τα χαρτιά ...

Από το συκώτι αυτού του άρρωστου και βασανισμένου ζώου δημιουργείται η λιχουδιά του φουά γκρα

Αν αντέχετε δείτε το βίντεο στο:

http://www.youtube.com/watch?v=8IWN8UGDyC

4 σχόλια:

spyros1000 είπε...

ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣ ΤΡΩΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΗΔΙΑ?
ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΖΩΟ ΥΠΟΦΕΡΕΙ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ......
ΤΙ ΝΑ ΠΩ ΡΕ ΠΟΥΣΤΗ ΜΟΥ.....

L' Aesthete Soleil είπε...

Δυστυχώς πάρα πολλοί. Και θεωρείται εξαιρετικά εκλεπτυσμένο έδεσμα (από βάρβαρο τρόπο παρασκευής, ωστόσο...)

Ανώνυμος είπε...

καλα εκανεs και το δημοσιευσεs, οχι τιποτα αλλο, αλλα οσοι περισσοτερο το περνουν χαμπαρι, ελπιζω να το διαγραψουν απο την διατροφη τουs. kalimera

L' Aesthete Soleil είπε...

Ευχαριστώ kulturosupa.Όπως βλέπεις συμφωνώ απόλυτα με εσένα.