Δευτέρα 4 Αυγούστου 2008

Η αξεπέραστη ματαιοδοξία μας...

Ακόμα δεν ανακαλύφθηκε μία κλίμακα μέτρησης της ματαιοδοξίας του ανθρώπου. Και είναι ανώφελο, διότι συνέχεια θα καταρρίπτονται τα ρεκόρ. Με αφορμή την αντιπαλότητα μεταξύ δύο θρυλικών εταιρειών κατασκευής τεραστίων διαστάσεων πλοίων, αποφάσισα να αναρτήσω αυτό το post. Εκατέρωθεν εξαπολύονται απειλές για μηνύσεις μεταξύ των δύο εταιρειών και οι οποίες κάνουν το γύρο του κόσμου σαν κάτι επουσιώδες, γελοίο και άνευ σημασίας. Ο λόγος για την αντιπαλότητα αυτή αποτέλεσε μία διαφημιστική καμπάνια για ένα από τα δύο μεγαλύτερα υπερωκεάνια του κόσμου. Το "Queen Mary 2" (της εταιρείας Cunard Line - άνω φωτό). Το δεύτερο είναι το "Freedom of the Seas" (της εταιρείας Royal Caribbean International - κάτω φωτό). Tα δύο γιγάντια υπερωκεάνια ξεπερνούν κατά (πάρα) πολύ τη χωρητικότητα, την πολυτέλεια, το μήκος, το πλάτος και το ύψος του θρυλικού "Τιτανικού". Όταν ανακοινώθηκε, λοιπον, ότι το "Queen Mary 2" είναι το μεγαλύτερο πλοίο που κατασκευάστηκε ποτέ η εταιρεία που ναυπήγησε το "Freedom of the Seas" εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ εναντίον της αντίπαλης εταιρείας που "παραπλάνησε σκοπίμως το παγκόσμιο επιβατικό κοινό. Ναι μεν είναι μακρύτερο το "Queen Mary 2", αλλά το "Freedom of the Seas" είναι πιο πλατύ και πιο ψηλό. Πιο πολυτελές και πιο μεγαλόπρεπο. Aς μην ξεχνάμε πώς το προαναφερθέν πλοίο ζυγίζει 148.528 τόνους, ενώ το καμάρι της εταιρείας μας ζυγίζει 154.407 τόνους και διαθέτει πάνω από 1800 δωμάτια. Με αυτή τη λογική ο λευκός μας γίγαντας είναι αυτός που θα έπρεπε να ονομάζεται ως το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο!" Και αυτή η αντιπαλότητα συνεχίζεται. Έχει τόσο μεγάλη σημασία για το ποιο πλοίο θα προκαλέσει μεγαλύτερο θαυμασμό στο πέρασμά του; Και ποιο θα καταφέρει να πνίξει περισσότερο κόσμο αν βυθιστεί αύτανδρον; Σαν να βλέπω τα πρωτοσέλιδα. "Ναι, σε μία παράλληλη βύθιση, αποδείχτηκε ότι το "Freedom of the Seas" χωρούσε περισσότερο κόσμο από ότι το "Queen Mary 2", το οποίο επίσης βυθίστηκε!". Και μη χειρότερα να λέμε, διότι όσο περισσότερο αυξάνεται η μεγαλομανία και η ματαιοδοξία μας, τόσο μεγαλύτερα πλοία - και όχι μόνο - θα βλέπουμε. Και τόσο περισσότερα λιμάνια δε θα μπορούν να τα δεχτούν. Για του λόγου το αληθές, η εταιρεία Royal Caribbean International, πρόκειται μέσα στο 2009 να ναυπηγήσει νέο και πολύ μεγαλύτερο πλοίο με την νέα ονομασία "Οasis Class". Άραγε ποια θα είναι η αντίδραση της εταιρείας Cunard;
Προς το παρόν, τα δύο γιγάντια πλοία αρμενίζουν σκίζοντας τις θάλασσες και συναγωνίζονται σε όλα. Ακόμα και στην έκδηλη ματαιοδοξία των εταιρειών που τα κατασκεύασε...

14 σχόλια:

seniorita είπε...

το δεύτερο μου αρέσει πιο πολύ!λες να μου κάνει μήνυση η άλλη εταιρία??
να ήταν τουλάχιστον για καλό η ματαιοδοξία να πω εντάξει..

L' Aesthete Soleil είπε...

Καλωσήρθες Seniorita. Όσον αφορά την ερώτησή σου, να περιμένεις να σου έρθει στην πόρτα σου καμία μήνυση και να κληθείς να καταθέσεις. Πρέπει να προσέχουμε τι λέμε πια.

manetarius είπε...

Πω πωωω..τι βαρετά που είναι όλα αυτά..! Ποιός νορμάλ άνθρωπος θέλει να περάσει τις διακοπές του μέσα σε μια κινούμενη μεγαλούπολη;
Ματαιοδοξία με τρέλλα!!!

Spy είπε...

Mήπως η ομαδική αυτοκτονία;
(για την αντίδραση της Cunard λέω).

H ματαιοδοξία δεν είναι εταιρικό φαινόμενο. Eίναι ένα ανθρώπινο "θανάσιμο αμάρτημα". Mια πληγή ανοιχτή που δεν επουλώνει, ένα στόμα μονίμως ανοιχτό που δεν χορταίνει. Kι όσο οι απλοί άνθρωποι, αλλά και οι κανόνες του marketing θα το ταϊζουν, τόσο περισσότερο εκείνο θα ανοίγει... Ώσπου να καταπιεί τους πάντες. Kαι εμάς που αποσβωλομένοι παρακολουθούμε...

Kαλησπέρα σας.

mahler76 είπε...

Άσε ως αρχιτέκτων είμαι συνηθισμένος να ακούω για το ψηλότερο κτίριο του κόσμου, αυτό που του μετράνε και την περιστεροφολιά πάνω στο αλεξικέραυνο για να δείξουν πως είναι λίγα εκατοστά μεγαλύτερο...
Απλά ανόητο και θλιβερό.

Δήμητρα είπε...

Πολύ της μοδώς τώρα τελευταία τα κρουαζιερόπλοια.Αλλά αυτά δεν είναι πλοία ρε παιδιά.Αυτά είναι ουρανοξύστες στην θάλασσα.Κάτι σαν τους Δίδυμους Πύργους...Και όπως και κείνοι ,μάταια και αυτά.
Καλησπέρα είπα;Δεν είπα!!

Ανώνυμος είπε...

Όντως ματαιοδοξία. Μήπως και για διακοπές ματαιοδοξίας; Αν και είμαι από ναυτική οικογένεια, ποτέ δεν μου άρεσε η ιδέα των διακοπών μέσα σε ένα καράβι, όσο πολυτελές κι αν είναι.

L' Aesthete Soleil είπε...

Καλημέρα σε όλους
@manetarius
Όχι μόνο βαρετά, αλλά και ανυπόφορα. Χαώδη πλοία που σαν σκοπό έχουν τον εύκολο εντυπωσιασμό.
@spy
Φυσικά αγαπητέ spy. H ματαιοδοξία όντως δεν είναι εταιρικό φαινόμενο. Εξάλλου, όλα τα μεγαλεπήβολα σχέδια αντλούνται από το μυαλό συνήθως ενός ανθρώπου. Αλλά οι τεράστιες επιχειρήσεις προσφέρουν πρόσφορο έδαφος για να καλλιεργηθεί περισσότερο η ματαιοδοξία ενός (κενού) φιλόδοξου ανθρώπου.
@mahler76
Θεωρώ ότι πρόκειται για το ίδιο ακριβώς φαινόμενο.
@δήμητρα
Απλά να σου πω πώς το "Freedom of the Seas" είναι πιο μακρύ από το ύψος του Πύργου του Άιφελ. Το "Queen Mary 2" ακόμα περισσότερο. Μπορείς να βρεις την σχετική σύγκριση στο διαδίκτυο αναζητώντας το όνομα του 1ου πλοίου στο link "εικόνες"
@μάρκο τ
Ανεξάρτητα από τι είδους οικογένεια προέρχεσαι είναι πολύ φυσιολογικό να μην ενδιαφέρεσαι για τέτοια μεταφορικά μέσα. Εξυπηρετούν μόνο την επιδειξιμανία του καθενός μας.

ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ είπε...

Αγαπητε,


Συνεχισετε να με εκπλησετε ευχαριστα με την πρωτπτυπη επιλογη των θεματων που διαπραγματευεστε στις αναρτησεις σας!!!

Μετα τιμης,

Πυγμαλιων.

L' Aesthete Soleil είπε...

@πυγμαλίων
Ο (τρελός) κόσμος μας προσφέρει αφειδώς πρωτότυπα θέματα. Μην με επαινείτε, (απο)δεχτείτε την εξαιρετικά ιδανική εσωστρέφεια του ιστολογίου σας.

Μετά(μεγάλης)τιμής
L'Aesthéte Soleil

aKanonisti είπε...

Ενα μεγάλο πλοίο με ταξίδεψε και αυτό λεγόταν "Μέγας Ανατολικός"...
Ολα τα άλλα μου φέρνουν ναυτία από το λιμάνι κιόλας...
Η αλήθεια είναι πως όταν τα βλέπεις αισθάνεσαι δέος.. όταν μπαίνεις όμως.. πήζεις στις αμερικανιές...και στο κιτς...
Αυτή είναι η άποψη μου.. και μακάρι να μου κάνουν μήνυση...
να την κερδίσω...
Χαχαχαχαχαχαχαχα

L' Aesthete Soleil είπε...

Αν αυτό επιθυμείς σου το εύχομαι! :-)
Είναι αλήθεια πως το κιτς πλέον είναι "άποψη". Χάνουν το μέτρο και ότι πιο εντυπωσιακά άσχημο αποτελεί "στιλ" για το οποίο καμαρώνουν κιόλας!

ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ είπε...

Ειλικρινα με κανετε και αισθανομαι "αβολα" με τα κολακευτικα σας σχολια αγαπητε μου!

Μα για να ειμαι ειλικρινης, το ιστολογιο μου δειν ειναι εσωστρεφες, μα εστιασμενα εξωστρεφες προς τη Γαλατεια!

Αλλωστε ποτε μου δεν ενιωσα πως εχω κατι ενδιαφερον να πω προς τριτους, παρα μονο προς τη μικρη μου!

Αληθεια, χρησιμοποιειται το msn messenger;

Αν ναι τοτε προσθεστε με αν θελετε στις επαφες σας!

pygmaliwn-galateia@hotmail.com

L' Aesthete Soleil είπε...

Δεν το χρησιμοποιώ, αλλά αποτελείτε έναν καλό λόγο για να το κάνω. Με την πρώτη ευκαιρία θα σας προσθέσω στις επαφές μου.