Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008

Τι εστί "Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε." τελικά;

Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
(Υπουργείο Περιπαίγματος, Χωματερών και Δασικών Εγκλημάτων)


Το θράσος της ελληνικής κυβέρνησης, επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά και Ν.Δ., συνεχίζεται απρόσκοπτο, όπως (επίσης) απρόσκοπτα συνεχίζεται η καταστροφή του περιβάλλοντος, αγνοώντας τις προτροπές (αρχικά) και τις εντολές (αργότερα) της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, τη σταδιακή εξάλλειψη των χωματερών και την προώθηση της ανακύκλωσης. Και ως συνήθως αφήνουμε για την τελευταία στιγμή την προσπάθεια για την αποπεράτωση των έργων που θα συνέβαλλαν στην ολοκληρωμένη προσπάθεια για την επίτευξη των παραπάνω - σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία - κάτι που σημαίνει ότι πάλι θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε υπέρογκα πρόστιμα, αφού δε θα προλάβουμε μέχρι το χρονικό όριο που μας έχει (δικαίως) επιβληθεί να μειώσουμε τις εκπομπές ρύπων και να ενισχύσουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (κάτι που βοηθάται εξαιρετικά από το κλίμα της Ελλάδας). Οπότε πάλι οι Έλληνες πολίτες θα πληρώσουν αυτά τα πρόστιμα που ποτέ δεν φρόντισαν οι παλιότερες, όπως και η σημερινή κυβέρνηση να αποφύγουμε. Αλλά, δυστυχώς, δεν είναι αυτό το χειρότερο. Το χειρότερο είναι η εγκληματική αδιαφορία που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ολοκληρωτική καταστροφή του εκπληκτικά πλούσιου οικοσυστήματος της χώρας μας, κάτι ιδιαίτερα καταστροφικό, αν αναλογιστούμε ότι η Ελλάδα φιλοξενεί σπάνια είδη ζώων που δεν απαντώται πουθενά αλλού σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα κρατικά κονδύλια, τα οποία προβλέπονταν παλαιότερα για την προστασία του περιβάλλοντος δεν έχουν δοθεί (ούτε τότε ούτε τώρα πρόκειται να δοθούν) και ό,τι έχει προσφέρει η Ε.Ε. ως κοινοτικά πλαίσια στήριξης για την προστασία του περιβάλλοντος έχουν (τω όντι) κατασπαταληθεί "αλλού". Οδεύουμε ολοταχώς προς τον κοινωνικό αποκλεισμό από τους εταίρους μας και δεν αποκλείεται να συρθούμε προσβεβλημένοι - ξανά - στο ευρωπαϊκό δικαστήριο, αφού δεν σταματάει η χώρα μας να είναι ουραγός σε θέματα περιβάλλοντος (μεταξύ άλλων). Επιτέλους, οι κυβερνήσεις πρέπει να πιεστούν για να αναλάβουν δράση, γιατί ξεχνάνε ότι σε όλους εμάς οφείλουν την ισχύ τους! Επιτέλους ζητάμε:
  • Τα κονδύλια που προβλέπονται για την προστασία του περιβάλλοντος να δοθούν εκεί που πρέπει.
  • Να προσπαθήσουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να συμβάλλουν ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος.
  • Να υπακούσουμε στις κοινοτικές οδηγίες για μείωση εκπομπών ρύπων, κλείσιμο χωματερών, προώθηση ανακύκλωσης και αύξηση χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • Δημιουργία ανεξάρτητου Υπουργείου Περιβάλλοντος στα πρότυπα ξένων κρατών, το οποίο θα διεκδικεί περισσότερα για το περιβάλλον και δε θα συγκαλύπτει τα οικολογικά εγκλήματα που γίνονται κατ' εξακολούθηση (ως φερέφωνο των συμφεροντολόγων).
  • Να σταματήσουν επιτέλους οι πολιτικοί να μοιάζουν τόσο πολύ στον πρώην πρόεδρο Nixon στην υπόθεση "Watergate" (όπερ μεθερμηνευόμενον τόσο ψεύτες), όταν αναφέρονται στις προσπάθειες που (δεν) καταβάλλουν για την προστασία του πλανήτη.
Μόνο έτσι το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. θα έχει το δικαίωμα να ονομάζεται Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων. Επιτέλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: